Please enable JS

Promoveren aan de universiteit? Alles wat je moet weten over het maken van een proefschrift

Na lang studeren is het eindelijk zover: je hebt je masterdiploma op zak. Een nieuwe toekomst ligt aan je voeten. Ga je de arbeidsmarkt verkennen, of wil je je verder bekwamen in de academische wereld? Als je je verder wilt specialiseren in je vakgebied, dan is de volgende stap het schrijven van een proefschrift. Dit traject wordt ook wel aangeduid met het woord 'promoveren'. Met het behalen van een promotie laat je zien dat je in staat bent om zelfstandig onderzoek te doen, een dissertatie te schrijven en deze vervolgens ook te verdedigen. Een doctor titel behalen is een belangrijke stap naar een toekomst als beginnend wetenschapper. Maar ook in het bedrijfsleven is een doctoraat onmisbaar voor onderzoeksposities. Volg je een medische studie, dan is de titel dr. zelfs een vereiste om als specialist in een ziekenhuis aan de slag te kunnen gaan.

Promoveren en opzoek naar een drukker voor jouw proefschrift?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!
Dissertatie schrijven

Een dissertatie schrijven: wat houdt dat concreet in?

Een student die bezig is met zijn of haar promotieonderzoek, wordt ook wel een promovendus of een PhD-student genoemd. Een PhD-student doet onderzoek en verwerkt de resultaten in een proefschrift. PhD is van oorsprong een Anglo-Amerikaanse term die verwijst naar Doctor of Philosophy, maar de term wordt tegenwoordig ook voor alle andere studierichtingen gebruikt. PhD staat voor een onderzoeksdoctoraat dat uitsluitend kan worden toegekend aan iemand die promotie-onderzoek gedaan heeft. Dit promotie-onderzoek noemen we ook wel een dissertatie of doctoraatsonderzoek. Heb je het eenmaal voltooid, dan volgt een nieuwe uitdaging. Het onderzoek mag worden verdedigd ten overstaan van een commissie. Deze officiële promotie is een spannend moment waar je in de regel jarenlang naartoe hebt gewerkt. Komt het tot een goed resultaat, dan ben je gepromoveerd en mag je je 'doctor' (dr. of PhD) noemen.
Promotieplaats

De eerste stap: het vinden van een promotieplaats

Na lang dubben heb je de knoop doorgehakt. Je gaat promoveren! Nu is de belangrijkste stap het vinden van een geschikte promotieplaats. Dit is een positie bij een onderzoeksgroep waar je gedurende 3-4 jaar in de gelegenheid wordt gesteld om te werken aan jouw onderzoek. Er zijn verschillende manieren om aan een promotieplaats te komen. Belangrijk om te weten is dat er zowel promotieplaatsen zijn met als zonder dienstverband. Bij een pomotieplaats met dienstverband treed je in de dienst van de universiteit met als doel om het promotietraject af te ronden. Promoveer je zonder dienstverband, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een promotor.

Toekomst promovendus

Je toekomst als promovendus

Het schrijven van een proefschrift gebeurt onder de supervisie van een promotor en één of meerdere copromotoren. De promotor heeft tot taak om je tijdens het traject van regelmatige feedback te voorzien en je te begeleiden in je academische ontwikkeling. Heb je een promotor gevonden die enthousiast is over jouw onderzoeksonderwerp? Dan zal hij of zij je vragen om een onderzoeksplan op te stellen. Op basis van dit plan zal de promotor een promotie aanvragen bij de decaan van de faculteit. De decaan zal het onderwerp vervolgens bespreken met de co-promotoren. Is het onderzoeksplan akkoord, dan mag je je officieel AIO of OIO noemen (assistent of onderzoeker in opleiding). In samenspraak met het pedel wordt een datum vastgesteld van de publieke verdediging, en wordt de promotiepagina geaccordeerd.

Promotie onderzoek

Het promotie-onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden meestal gepubliceerd in de vorm van losse artikelen. Deze publicaties worden vervolgens gebundeld en voorzien van een inleiding, algemene discussie en samenvatting. Dit manuscript is je uiteindelijke proefschrift. Gebundeld in een ordner wordt het ter beoordeling voorgelegd aan een promotie commissie. Is deze commissie akkoord, dan mag het manuscript naar een gespecialiseerde drukker die er een mooi proefschrift van zal maken. Wil je jezelf de nodige hoofdbrekens besparen? Zorg dan dat je zo vroeg mogelijk begint aan de voorbereidingen voor je dissertatie. Vaak vergt een promotietraject meer tijd dan verwacht. Gedrukte proefschriften dienen meestal al enkele weken voor de officiële promotie te worden ingeleverd bij de promotie commissie en pedel. Omdat je daarbij ook nog enkele weken voor het drukproces moet optellen, is drie maanden van tevoren geen overbodige luxe.

Ontwerp drukwerk proefschrift

Het ontwerp en drukwerk van je proefschrift

Een gedrukt proefschrift is een fraai boekje met een professionele omslag en lay-out. Op de rug staat de naam van de promovendus. In de boekenkast van vrijwel iedere wetenschapper is er wel een rijtje proefschriften te vinden. Proefschriften hebben doorgaans hetzelfde formaat, maar kunnen verschillen in dikte en omslag, al naar gelang de wens van de auteur. Een eenmaal gedrukt proefschrift is echt een visitekaartje. Het kan worden rondgestuurd naar familie, vrienden, bekenden, vakgenoten: kortom naar iedereen die er graag één wil ontvangen.

Verdediging proefschrift

De verdediging van je proefschrift

Het spannendste moment is uiteraard de feestelijke promotie zelf! Op deze dag wordt officieel gevierd dat je als promovendus succesvol een promotietraject hebt doorlopen. Na vele jaren van hard werken ontvang je je doctorstitel. Daar moet nog wel wat voor gebeuren. Tijdens een officiële bijeenkomst moet je voor een commissie van wetenschappers een aantal inhoudelijke vragen beantwoorden over je dissertatie. Dit is een publieke aangelegenheid, waarbij iedereen vaak op zijn best verschijnt. Voor de broodnodige mentale steun wordt de promovendus vergezeld door twee paranimfen. Na een verdediging van drie kwartier treedt de pedel binnen, stampt met de staf en spreekt de woorden: "Hora finita!". Dan volgt er een beraadslaging, waarna de promotiebul kan worden overhandigd. Vergeet niet om tijdig je vrienden, familie en collega's uit te nodigen voor deze feestelijke ceremonie. Het is inmiddels een traditie geworden om een boekenlegger toe te voegen aan het proefschrift. Deze boekenlegger is tegelijkertijd de uitnodiging voor je verdediging.

Promoveren aan de universiteit

Promoveren aan de universiteit

Hoop je binnenkort te gaan promoveren aan de universiteit? Studio Proefschrift helpt je graag om jouw proefschrift zo mooi mogelijk uit de verf te laten komen. Kies uit diverse afwerkingen om je onderzoek en verdediging nóg specialer te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een verdikt laminaat, stans, preeg of voor een hardcover? Alles is bespreekbaar. Onze deskundige medewerkers staan klaar om je gratis en vrijblijvend te adviseren. Wil je meer informatie over het drukken van je proefschrift? Neem dan snel een kijkje en laat je inspireren!