Please enable JS

Wat zijn de verschillende soorten boeken?

Studio Proefschrift biedt drie type boeken/omslagen: paperbacks (softcover), hardcovers (hardbound) en integraal gebonden. Een paperback wordt meestal gebruikt voor het afdrukken van proefschriften, omdat het een snellere proces tijd heeft dan een hardcover om te produceren en het is minder duur. De meeste paperbacks worden op karton gedrukt, ergens tussen 240 en 260 gram papier. Bij Studio Proefschrift gebruiken we 250 gram Ensocoat houtvrij sulfaatbord.

Om je proefschrift af te drukken in een speciale hardcover editie is een prachtige herinnering aan een van de belangrijkste prestaties in je leven. Houd er rekening mee dat een hardcover een bijkomende prijs heeft en dat er nog 3 dagen nodig zijn om te verwerken in vergelijking met een paperback. Ook de cover voor een hardcover heeft andere afmetingen als voor een paperback. Als je geïnteresseerd bent in een hardcover editie van jouw proefschrift, neem dan contact op met een van onze medewerkers van Studio Proefschrift.

Advies nodig over de verschillende type omslagen?

Het omslag is de blikvanger van jouw proefschrift.
Bel
Hardgebonden boeken / Hardbounds

Hardgebonden (Genaaid gebonden)

Dit is de oorspronkelijke wijze om boeken te binden. Bij deze binding heeft het boek een harde band, die bestaat uit een voorplat, een achterplat en een rug. Tussen de rug en de platten zitten de knepen, die fungeren als scharnieren. De rug is niet rechtstreeks aan het boekblok vastgemaakt, waardoor je ruimte tussen het boekblok en de rug ziet als het boek opengeslagen ligt. Een gebonden boek kan juist dankzij die afstand opengeslagen blijven liggen.
Paperback / softcover

Softcover/Paperback (Gelijmd gebonden)

Hierbij krijgen de boeken een 'slappe', buigzame omslag en de bladzijden zijn daaraan vastgelijmd. Deze manier van boekbinden is aanzienlijk goedkoper en wordt dan ook veel gebruikt bij boeken die in grote oplage worden geproduceerd. Hoewel er een adequaat Nederlands woord is voor deze manier van binden, wordt vaak de Engelse term ‘paperback’ gebruikt.
Integraalband gebonden boeken

Integraal gebonden (Genaaid gebonden)

Als één van de weinige in Nederland produceren wij nog integraal gebonden boeken. Een integraal gebonden boek combineert aspecten van gebonden boeken (duurzaamheid, vrije rug en oversteek) met die van gebrocheerde boeken (geen grijsbord). Het resultaat is een gebonden boek met een flexibele omslag van 220-260 gr. sulfaatkarton.